Jdi na obsah Jdi na menu

Březen podle TČM

6. 3. 2024
article preview

Měsíc březen je podle TČM měsícem, kdy je nejvíce ohrožen žlučník, proto by se měl v této době očistit a posílit.

Žlučník je důležitým orgánem, který spolupracuje s játry a podílí se na trávení a detoxikaci těla. Problémy se žlučníkem se můžou projevit bolestí pod pravou lopatkou, nadýmáním, hořkostí v ústech, migrénami, alergiemi, ekzémy či únavou. Je aktivně činný mezi 23. a 1. hodinou, proto jsou obtíže zpravidla vnímány v tomto čase.

Abychom činnost žlučníku podpořili, je vhodné se vyvarovat tučných, smažených a dráždivých jídel, alkoholu, léků a drog.

Činnost žlučníku můžeme podpořit prostřednictvím bylinek, jako jsou ostropestřec, kopřiva, sedmikráska nebo prvosenka. Tyto bylinky mají protizánětlivé, antioxidační a regenerační účinky nejen na žlučník, ale také játra.

Jednou z bylinek, kterými můžeme podpořit činnost žlučníku, je řepík lékařský. Ten podporuje tvorbu žluče, zabraňuje jejímu hromadění ve žlučovodech a zlepšuje tak trávení. Má antiseptické, protizánětlivé a močopudné účinky. Dalšími bylinkami, které pozitivně ovlivňují činnost žlučníku jsou máta peprná, heřmánek, kurkuma, smetanka lékařská, boldovník vonný, ostropestřec mariánský, ale i šťáva z červené ředkve.

Lžičku řepíku zalijeme 1/4l vroucí vody, necháme přikryté 15min louhovat, scedíme. Nálev připravujeme vždy čerstvý. Pijeme 2-3krát denně. (Zdroj: Krásná paní)

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>